1/4

St John’s Church, Harborne
SEE ALL COMMUNITY
+
 

CLIENT
St Johns Church

LOCATION
Harborne

PROJECT VALUE
£3.6 million

BUILDING AREA
1,714sqm (18.449sqft)

 

Established as a centre focal point of religious worship and activities within Harborne, the church of St Johns will continue to provide a religious worship area to the surrounding community and afar.

The proposed design enhances the church’s provision and space in order to provide a better experience and accommodate more visitors to site.

Predominately used as a public building, the extensions to the church focus on providing adaptable and flexible open spaces that visitors can use. The existing main hall continues to act as the main hub for religious services with the new rooms allowing further space for activities and meetings for groups within the community.

Approach & Methodology


 

A main point central to the design was the re-use of the existing church hall which provides the main activity hub to the site. This  remains as a focal point with the surrounding extensions and works to remain subservient in massing from an external viewpoint. The introduction of more spaces will ease the capacity and occupancy levels currently experienced by the church during peak service hours allowing for more flexibility and adaptability within an appropriate environment.

The new floor plans will provide approximately 630sqm (6,781sqft) more space from the existing building for the church to use during daily operations. Although a relatively large expansion, the design has been carefully positioned and contemplated to minimsie the massing and impact on both the site and the surrounding context of Harborne’s residential urban grain.

Within the church the new spaces are proportioned to a suitable scale ensuring provision of useable rooms, a key factor within the new church as the existing surrounding halls to the main worship hall were becoming ineffective for the requirements of the building.

 

+
EARLY SKETCH MODEL
+
CONCEPT GROUND FLOOR PLAN
+
CONCEPT SKETCH
Prev Next

Design Approach

A feature spine wall has been incorporated into the design to signal a presence and identity when approaching the building from both accesses. This helps to break up the proposed extension works rather than the two elements contradicting in design helping to soften the overall aesthetic.

The use of full height glazing has been incorporated to the new halls at ground floor and feature entrance foyer along the high street. As well as providing natural daylight and surveillance to the building, it further creates a connection of internal and external spaces through the site.

RELATED CONTENT